DEĞİŞEN İSME GÖRE DİPLOMA DÜZENLENMEMESİNİN HAK İHLALİ OLDUĞUNA DAİR AYM KARARI

Anayasa Mahkemesi 2019/42961 sayılı bireysel başvuruda Mahkeme kararıyla değişen isme göre diploma düzenlenmesi talebinin reddedilmesinin hak ihlaline sebep olduğuna hükmetmiş olup, karar özetle şu şekildedir:

Başvurucu, mahkeme kararıyla ismini değiştirdikten sonra mezun olduğu üniversiteye başvurarak yeni ismine göre diploma düzenlenmesini talep etmişse de üniversite tarafından bu talebi reddedilmiştir. Red kararı üzerine başvuru idare mahkemesinde dava açmış ancak gerek idare mahkemesi gerekse bölge idare mahkemesi tarafından reddedilmiş ve bunun üzerine başvurucu Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştur.

Anayasa Mahkemesi diplomanın yeni isme göre düzenlenmesi talebinin reddedilmesinin Anayasa’nın 20. maddesinde güvence altına alınan özel hayata saygı hakkının ihlali niteliğinde olduğuna hükmetmiştir.

Değişen duruma göre diploma düzenlenmesi talebinde bulunan kişilerin yaşadığı sorunlar bakımından önemli bir karar niteliğinde olduğundan oldukça dikkate değer olduğunu belirtmek gerekir.

[contact-form-7 id=”aa0ae48″ title=”Contact form 1″]

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like these

UYARI!

SMS gönderimi ile Kazova Hukuk Bürosu adı kullanılarak yapılan bildirim ve taleplerin büromuzla ilgisi bulunmamaktadır. Büromuzca SMS gönderimi veya bu yolla herhangi bir hukuki işlem ve/veya tahsilat yapılmamaktadır. Bu tip paylaşımları dikkate almamanızı önemle rica ederiz.