KAMULAŞTIRMASIZ EL ATMADA DÖNEMLER:

Kamulaştırmasız el atma ile ilgili hukuksal süreçlerin işletilmesi bakımından belli başlı bazı önemli tarihler söz konusudur:

  1. 09/10/1956 öncesi dönem: Bu döneme ilişkin olarak 05/01/1961 tarihli ve 221 sayılı Amme Hükmi Şahısları veya Müesseseleri Tarafından Fiilen Amme Hizmetlerine Tahsis Edilmiş Gayrimenkul Hakkında Kanun önemli bir yer teşkil etmekteydi. Bu kanun Anayasa Mahkemesi tarafından 2022 yılında iptal edilmiş olup, iptal kararı Mayıs 2023 itibariyle yürürlüğe girmiş olduğundan artık 09/10/1956 tarihinden önceki el atmalar yönünden de kamulaştırmasız el atmaya dayanan tazminat davası açılabilecektir.
  2. 09/10/1956 – 04/11/1983 arası dönem: Belirtilen tarihler Kamulaştırma Kanunu’nun geçici 6. Maddesi kapsamında olup, bu döneme ilişkin kamulaştırmasız el atma davaları açılmadan önce uzlaşma için el atmayı gerçekleştiren kuruma başvuruda bulunulması gerekmektedir. Eğer başvurudan itibaren 6 ay içinde kurum tarafından herhangi bir cevap verilmez veya uzlaşma görüşmeleri sonucunda anlaşmaya varılamazsa kamulaştırmasız el atma davası açılabilir. Uzlaşma başvurusu dava şartı niteliğinde olduğundan bu prosedür yerine getirilmeden dava açıldığı takdirde dava şartı yokluğu nedeniyle dava reddedilmektedir.
  3. 04/11/1983 tarihinden sonraki dönem: Bu tarihten sonraki kamulaştırmasız el atma olayları genel hükümlere tabi olacak ve bu hususta açılan kamulaştırmasız el koyma davaları yazılı usule tabi bir dava olarak görülecektir. Bu tarihten sonraki el atmalar yönünden kuruma uzlaşma başvurusunda bulunma zorunluluğu yoktur.
[contact-form-7 id=”aa0ae48″ title=”Contact form 1″]

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like these

UYARI!

SMS gönderimi ile Kazova Hukuk Bürosu adı kullanılarak yapılan bildirim ve taleplerin büromuzla ilgisi bulunmamaktadır. Büromuzca SMS gönderimi veya bu yolla herhangi bir hukuki işlem ve/veya tahsilat yapılmamaktadır. Bu tip paylaşımları dikkate almamanızı önemle rica ederiz.