KAMULAŞTIRMASIZ EL ATMA NEDİR?

Kamulaştırmasız el atmaya ilişkin hukuki dayanaklar temelde Anayasa’nın Mülkiyet Hakkı başlıklı 35. Maddesi, Kamulaştırma başlıklı 46. Maddesi ile Yargıtay İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulu’nun 16.05.1956 tarih ve E:1, K:6 sayılı kararıdır.

Bir taşınmaza, kamulaştırma yapmaya yetkili devlet, kamu tüzelkişileri, kamu kurumları veya kamu yararı bulunması halinde yararlarına kamulaştırma yapılabilecek gerçek ve özel hukuk tüzel kişileri, 2942 s. Kamulaştırma Kanunu ve özel kanunlardaki hükümlere uyularak bir kamulaştırma işlemi yapmadan veya kamulaştırma işlemlerine başlamalarına rağmen bu işlemler tamamlanmadan, kısmen veya tümüne fiilen veya hukuken el koyarak taşınmaz mal üzerinde tesis veya bina yapar yahut o taşınmaz malı kamu yararına yönelik bir hizmete tahsis ederek, mal sahibinin o taşınmazını; dilediği gibi kullanmasına engel olur ve bu el koyma malik olmak kastıyla ve devamlı bir surette olursa, idarenin bu eylemi ve işlemi, kamulaştırmasız el koyma olur.

Taşınmaza iki türlü el konulabilir:

  1. Fiili el koyma
  2. Hukuki el koyma

Bir el atmanın kamulaştırmasız el koyma sayılabilmesi için gerekli şartlar şu şekilde sıralanabilir:

  1. El koyan idarenin kamulaştırma yetkisi bulunmalı
  2. El koyma kamu yararı nedeniyle olmalı
  3. El koyma fiilen veya hukuken olmalı
  4. İdarenin taşınmaza sahiplenme, malik olma kastıyla el koyması ve bu el koymanın devamlı olması gerekir.
[contact-form-7 id=”aa0ae48″ title=”Contact form 1″]

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like these

UYARI!

SMS gönderimi ile Kazova Hukuk Bürosu adı kullanılarak yapılan bildirim ve taleplerin büromuzla ilgisi bulunmamaktadır. Büromuzca SMS gönderimi veya bu yolla herhangi bir hukuki işlem ve/veya tahsilat yapılmamaktadır. Bu tip paylaşımları dikkate almamanızı önemle rica ederiz.